Després d’Eurovegas, les amenaces segueixen planant sobre el Delta del Llobregat. I una d’elles, han alertat aquesta setmana les entitats ecologistes Depana, SOS Delta i Delta Viu (sorgida justament de la lluita contra Eurovegas), és la poca voluntat d’Aena de complir els pactes als quals es va haver d’obligar a canvi d’ampliar l’aeroport del Prat. Com un incompliment d’aquests pactes han interpretat aquestes entitats la licitació per part d’Aena, aquesta setmana, de la construcció i gestió d’un camp de golf de 180.000 metres quadrats al costat de l’aeroport. La declaració d’impacte ambiental (DIA) de l’ampliació de l’aeroport establia que un dels elements que més protecció requereixen són els connectors entre uns espais naturals molt dividits. El camp de golf es projecta, justament, sobre l’estreta franja del litoral del Prat, al sud de les pistes de l’aeroport, que connecta els dos majors espais naturals: el de la Ricarda i el del Remolar-Filipines.
Mentre l’arribada de les rodalies a la nova terminal 1 de l’aeroport, estrenada el 2009, segueix sense tenir data i la del metro s’aplaça un cop més fins al 2016, aquesta setmana Aena, l’organisme de l’Estat espanyol que gestiona l’aeroport, ha licitat i ha publicitat als mitjans la construcció d’un camp de golf per als viatgers que passin per la infraestructura. Tindrà nou forats i es calcula que construir-lo costarà uns sis milions d’euros. L’empresa que s’adjudiqui el projecte de construcció i gestió del camp també haurà de rehabilitar una casa club que hi ha a l’indret per poder-hi allotjar activitats com reunions d’executius, i urbanitzar un parc públic. Aena preveu estrenar el camp el 2014, tot i que hi ha veus que sospiten que aquest anunci pot acabar com la resta d’equipaments lúdics anunciats en àmbits propers del Delta del Llobregat des dels anys vuitanta: en no res. “Hi ha molta gent que diu que el cànon [a pagar per la gestió del camp] és molt important i que amb la situació econòmica que hi ha al país potser no es presenta ningú” al concurs, va apuntar el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament del Prat a la ràdio municipal.
AENA no protegeix els connectors ecològics
Més enllà d’aquests dubtes sobre el projecte, les entitats ecologistes han denunciat que aquesta licitació vulnera l’esperit de la declaració d’impacte ambiental (DIA) que va haver de redactar Aena a canvi d’ocupar antigues zones humides d’alt valor natural, com l’aiguamoll del Pas de les Vaques, per ampliar les seves pistes pels volts de l’any 2000. Un dels elements més importants a protegir segons aquella DIA eren els connectors biològics entre uns espais naturals que estan molt fragmentats i separats els uns dels altres, ha explicat a la Directa José García, de Depana. Altres estudis han constatat també la importància de connectar els diferents espais. “Les zones humides del delta del Llobregat, presenten un fort aïllament ecològic”, sostenia per exemple un informe de la Generalitat el 2010, i afegia que “la consolidació de les instal·lacions de l’aeroport de Barcelona [amb la construcció de la T-1] ha suposat l’aïllament del flanc est de la reserva natural del Remolar – Filipines”. Per això, recomanava protegir els connectors biològics que encara quedaven i buscar “mesures centrades en la permeabilització de les diferents infraestructures que creuen aquest espai”.
A l’espera de canvis normatius que protegeixin el Delta
Però mentre els documents tècnics sobre protecció del medi ambient deien una cosa, els fets sobre la plana deltaica han pres un altre camí en els darrers anys, denuncien les entitats ecologistes. I imputen això al fet que no s’han impulsat els canvis normatius necessaris basats en aquests documents tècnics. El Pla Especial del Delta del Llobregat que havia de plasmar els espais a protegir segons la DIA segueix esperant als calaixos que la Generalitat l’aprovi. Que ho faci no és només una vella demanda dels ecologistes, sinó també del consorci que gestiona els espais naturals del delta.
Mentre dura el llimbs jurídic, Aena ha anat impulsant construccions en espais naturals, algun cop sota sospita judicial. Un cas és el de la zona d’espera de taxis de la T-1: la fiscalia de Medi Ambient investiga des de fa anys si la habilitació el 2008 d’aquest aparcament de taxis, el major de l’àrea metropolitana barcelonina, va suposar un delicte contra el medi ambient justament perquè està ubicat en un altre dels connectors biològics a preservar segons la DIA, el que unia el Remolar-Filipines amb la zona de Can Sabadell. La investigació té en el seu origen una denúncia de Depana.
El cas del camp de golf, però, “és diferent”, sosté José García, d’aquesta entitat. “No és delictiu, però sí que és il·legal” fer-lo, considera, perquè “no està cobert per la llei”. “La DIA, més que protegir, diu que la zona del camp de golf és un sector que s’ha de preservar mediambientalment”, explica. Per tant, no és viable una nova denúncia. El que faran les entitats ecologistes és mirar d’acudir a la Comissió Europea perquè aquesta forci l’Estat i la Generalitat a acabar amb el llimbs legal que plana sobre el Delta. Per això, pensen presentar diverses preguntes sobre la protecció d’aquest espai a través de l’eurodiputat d’Esquerra Unida.