Breu resum del conflicte hipotecari:
La bombolla immobiliària produïda per la constant especulació del sòl, va obligar a moltes famílies a endeutar-se per sobre de les seves possibilitats per tal de poder accedir a l’habitatge, mentre l’administració, els mitjans de comunicació, el poder financer, constructores, etc., repetien una vegada i una altra que el preu del sòl no podia caure i que aquest era un valor segur, generant en l’imaginari col·lectiu la idea que comprar un pis era una inversió segura i encertada, mentre que llogar-lo era perdre els diners.
L’esclat de la bombolla, dins l’entramat de la crisi del sistema capitalista, es trasllada ràpidament a les famílies, colpejades pels alts index d’atur. Aquestes es trobaran davant la impossibilitat de continuar pagant les seves hipoteques.
Les entitats financeres, gràcies a una legislació plenament favorable als seus interessos, començaren a demandar a les famílies per impagaments, abocant-les a un procés judicial car i dolorós, que sol acabar amb una sentencia favorable al banc. El pis és subhastat i l’entitat habitualment s’adjudica l’habitatge per un 60% del preu de taxació de l’immoble; mentre que, per una altra banda, els deutors són desnonats, i acumulen un deute de per vida.
La PAH dóna respostes:
La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca neix l’any 2008 a Barcelona per a denunciar la vulneració dels drets fonamentals en matèria d’habitatge, així com la total indefensió de les famílies enfront el procediment d’execució hipotecària davant la justícia; alhora que per donar assessorament i suport col·lectiu a les persones afectades, que es multiplicaven dia a dia.
El passat 10 de maig, el diari El Triangle, publicava una notícia amb el següent titular “Els bancs van portar a terme un desnonament cada quart d’hora a l’Estat espanyol el 2012”; i és que, segons les estadístiques presentades pel Banc d’Espanya, les entitats financeres van executar 39.167 desnonaments d’habitatges a l’estat espanyol durant el 2012, dels quals el 80% (32.490) van ser d’habitatge habitual.
Davant d’aquesta emergència social, la PAH, amb el suport d’alguns sindicats, la taula del tercer sector i altres entitats, iniciaren l’any passat una recollida de signatures que va resultar massiva, per donar suport a una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per tal de regularitzar la dació en pagament retroactiva, paralitzar els desnonaments i fer possible el lloguer social.
El passat mes de febrer, la ILP amb un suport de 1.402.854 signatures, fou admesa a tràmit al Congrés dels Diputats, amb un Partit Popular ofegat per la pressió social.
Però, mentre la ILP seguia el seu procés legal, el 18 d’abril el govern del Partit Popular, lluny d’apostar per donar suport a les demandes socials, es doblegà a les demandes de la banca, i aprovà unilateralment una reforma de llei hipotecaria, deixant de costat la proposta de llei de la ILP. Segons la PAH, la nova normativa “condemna i sacrifica de per vida les persones afectades per la hipoteca, per no acceptar cap tipus de retroactivitat efectiva.”
Fins i tot, el mes passat, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) confirmava la il·legalitat del procediment d’execució hipotecària a l’estat espanyol, concloent que la llei espanyola vulnera els drets fonamentals de les persones afectades, sobretot per la clara indefensió d’aquestes en relació al dret a la defensa; així com també sentenciava que la gran majoria de contractes hipotecaris tenen clàusules abusives.
La sentència del TJUE confirma, doncs, allò que la societat civil ha estat denunciant, amb la PAH al capdavant, els darrers quatre anys; temps durant el qual el Tribunal Constitucional espanyol ha estat avalant aquest procediment, ara declarat il·legal.
La falta d’interès mostrat pel PP davant la ILP, va portar la PAH a iniciar una campanya de pressió per fer visible la necessitat de solucions. Una d’aquestes mesures de pressió, entre d’altres, ha estat l’”escrache”, que consisteix a realitzar manifestacions no violentes als domicilis dels diputats i diputades del Congrés, per tal de demanar-los el seu vot a favor de la ILP. Aquesta campanya ha generat un gran debat als mitjans de comunicació, i a tota la societat en general, que ha estat aprofitat pel PP per desprestigiar la PAH.
Algunes respostes al Baix Llobregat:
Al Prat, el passat 10 d’abril, el diputat i regidor del PP al municipi Antonio Gallego, va experimentar un escrache de la PAH i dels moviment socials locals. Podeu veure el vídeo realitzat pels companys i companyes del mitjà pratenc La Riuada.
També podeu llegir una entrevista d’una activista de la PAH de Sant Boi, que va realitzar el Sant Feliu Respon el passat mes de febrer. Aquest grup amb més de dos anys de vida treballa de forma col·lectiva assessorant a les persones afectades, lluitant cada dia al carrer per forçar les entitats a negociar dacions i lloguer social, i demanant el canvi de llei que ha d’aturar aquesta gravíssima situació; sempre en coordinació amb les altres PAH catalanes i amb les de la resta de l’Estat. Actualment, la PAH de Sant Boi també rep afectats dels pobles veïns, com ara Gavà, Viladecans, Sant Andreu, Castelldefels o Sant Feliu de Llobregat.
Al nostre municipi s’està creant un grup de suport a la PAH, que tot i que es troba en un procés embrionari i de formació col·lectiva, comença a rebre els primers afectats a l’assemblea que es realitza tots els dijous a les 19:00 a l’Associació de Veïns i Veïnes del barri Falguera, situada a la plaça Rafael Alberti.
Un dels objectius que s’ha plantejat l’Assemblea ha estat presentar una moció al proper ple de l’Ajuntament de Sant Feliu, amb el suport de les entitats del poble.
Grup de suport a la PAH: @pah_santfeliu / santfeliupah@outlook.com