Albert Recio és Doctor en economia i Professor del Departament d’Economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona; així com també és membre i impulsor del moviment d’economia crítica.
[SantFeliuRespon] Albert Recio, professor d’Economia crítica. Ens podries explicar que és l’economia crítica?
[Albert Recio] Economia critica és un agrupament de tota la gent crítica amb l’economia ortodoxa, la que domina, el pensament neoclàssic.
Hi ha molta gent que som crítics amb aquest model. Hi ha moltes branques ideològiques en d’aquest grup : marxistes, institucionalistes, keynesians, economies feministes, economistes ecològics. En el cas d’Espanya vam buscar un nom que fos una mica neutre, a més el mot crítica té aquest component d’oposició…
[SFR] A la universitat s’ensenya economia crítica?
[A.R.] Tot depèn del professorat, un dels problemes que hi ha des de l’acadèmia, tal i com es valora la recerca, és que es dificulta la consolidació d’aquestes àrees. Hi queda la gent amb més antiguitat, ja que era molt més fàcil entrar-hi fa 30 anys que ara, així com també es tractava d’un moment en el que algunes corrents, com ara el marxisme, tenien molt més pes que actualment. Ara som dues o tres persones… però més aviat properes a la jubilació, també queden algunes persones que treballen des d’una perspectiva d’economia feminista, ecologista… però son una minoria. Per donar alguna dada, fem un congres anual d’unes 200 persones.
[SFR] Ens pots parlar sobre l’atur juvenil?
[A.R.] L’Atur es mesura en relació a la recerca de feina, no amb les persones sense feina. Parlem de més d’un 50% de joves menors de 25 anys a l’Estat Espanyol. Caldria fer una reflexió profunda per analitzar la qüestió de fons.
[SFR] Abans has parlat sobre la solidaritat cristiana i la caritat…
[A.R.] Molta gent pensa que donar aliments és una solució, però és molt dirigista,la gent pobre necessita diners, vol autonomia. Els aliments suposen una qüestió molt visual, però les famílies tenen moltes més despeses, hem de pensar en un altre model de solidaritat.
[SFR] …el intent de rentat de cara de les caixes i bancs, fent campanyes de solidaritat (o de caritat) està molt de moda, que penses sobre que aquestes jornades sobre pobresa i exclusió social estiguin subvencionades per la Caixa Penedès, protagonista de desnonaments i estafes com les anomenades preferents?.
[A.R.] Les caixes són un model diferent dels bancs, la majoria de caixes que han tancat és per problemes de crèdit, els bancs han anat a carregar-se-les. Veig positiu que es dediquin ingressos a l’obra social abans de que siguin repartits entre accionistes.
A vegades confonem l’enemic principal, l’enemic és el capital.
*Enllaços d’interès sobre Andres Recio:
– Video en Attactv: La situación laboral en España
–Conversación con Albert RECIO en torno al Movimiento por una Economía Crítica,en web Economia crítica