[Crònica]Jornades sobre drets humans a la ciutat

Exclusió social i pobresa en temps de crisi

Del catorze al vint de Març s’han celebrat a l’Ateneu Sanfeliuenc, per quart any consecutiu, les Jornades sobre Drets Humans a la ciutat que promou la USLA (Universitat Social Lliure Autogestionada) de Sant Feliu de Llobregat, en col·laboració amb col·lectius com l’AFAP (Associació per al Foment de l’Amistat entre els Pobles) i el propi Ateneu Santfeliuenc.

S’han presentat quatre dies d’activitats amb diferents temàtiques d’interès totes englobades sota el ventall de l’exclusió social en el context capitalista i la vulneració dels drets humans.

Sessió inaugural de les jornades

El dijous 14 de Març, amb l’afluència d’una cinquantena de persones, va tenir lloc la sessió inaugural; on Àngel Merino va presentar les jornades i els seus objectius de generar eines per poder conèixer i així actuar; reflexionar per alimentar les consciències, compartir experiències, i propostes per socialitzar millor les nostres vides amb la il·lusió posada en una altra societat possible. El catedràtic Antón Costas (Doctor i professor de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona) i Albert Recio (Doctor i Professor d’economia crítica de la UAB i membre del Moviment per una Economia Crítica) van ser els ponents del dijous, moderats per la santfeliuenca Aurora Huerga.

Anton Costas va començar l’exposició amb un paral·lelisme entre la crisi i el trastorn maniacodepressiu. Convidant a reflexionar sobre la unió entre economia i política, democràcia i capitalisme; i evidenciant l’esquerda que continua creixent dia rere dia entre aquests binomis.

Costas va fer un recorregut des del 2008 a l’actualitat, explicant de manera pedagògica quin ha estat el procés que la nostra societat ha patit i continua patint. La seva perspectiva parla d’una crisis global, més enllà del context econòmic: una crisi de moral i d’ètica, idea que desenvolupa al llibre La crisis de 2008. De la Economía a la Política y más allá.

El catedràtic va concloure la ponència amb una reflexió sobre l’economia financera i com la Macrocefàlia extreu els beneficis del cos econòmic. En altres paraules, com el sistema financer serveix per a què les oligarquies es nodreixin a base d’empobrir la classe obrera.

Albert Recio i Antón Costas, ponents de la Conferència inaugural de les jornades; acompanyats d' Aurora Huerga

Albert Recio, va obrir la seva exposició amb una reflexió sobre l’atur juvenil (més d’un 50% segons fons oficials) i va explicar com el fet de que més d’un milió de dones de mitjana edat s’hagin incorporat al mercat de treball en els darrers anys, majoritàriament en treballs precaris, reflecteix un cop més el pes que la societat capitalista i patriarcal exerceix sobre la població femenina.

Recio, tot reprenent el concepte que Anton Costas havia introduït sobre la dicotomia capitalista-democràcia; el doctor i economista va tancar el tema amb una frase lapidària Una societat amb plena ocupació suposa dipositar massa poder a la classe treballadora.

Desprès d’ambdues ponències va tenir lloc el torn de precs i preguntes on diferents persones van compartir els seus dubtes sobre la sortida de l’Euro de l’Estat Espanyol, sobre com afecten els milions d’euros descoberts en casos de corrupció, o com aquests podrien solucionar la crisi econòmica.

Les respostes del catedràtic van deixar clar que no es preveu una sortida de l’Euro però va dubtar entorn al capital corrupte, finalment va assentir que evidentment és una quantitat, tot i que petita, prou significativa (70.000 milions segons fons del sindicat d’hisenda) com per poder fer algunes contencions ens certs àmbits que minoressin els danys de la crisi.

Com a tancament ambdós ponents van compartir que a l’Estat Espanyol es pateix una crisi ètica, on la corrupció està enquistada al sistema.