[SFR] L’Escola d’adults Mestre Esteve pateix retallades que posen en perill la seva funció social.

L’Escola Mestre Esteve és una escola pública, igualitària, democràtica, compromesa amb el medi ambient i oberta a tothom. Es tracta d’un espai per participar, compartir experiències, generar coneixements i cultura.

L’oferta formativa és molt variada inclou, entre d’altres, programes d’autoformació, plataforma Moodle, orientació formativa, biblioteca, ensenyaments instrumentals (orientats a afavorir l’autonomia de les persones), anglès i informàtica en diferents nivells, graduat en educació secundària, proves d’accés a grau superior…

El centre va nèixer cap al 1980, quan l’ideal d’educació per a tothom, va tenir una forta presencia al carrer. El seu nom, Mestre Esteve, fa referència a un pedagog fortament lligat a l’Ateneu Santfeliuenc que seguia les línies d’educadors com Ferrer i Guardia.

El primer emplaçament de l’Escola va ser en format de barracons i va durar fins als anys noranta. Allà en col·laboració amb l’AFAP (Associació per al Foment de l’Amistat entre els Pobles) s’impartien classes d’alfabetització nocturnes, principalment, per a les persones nouvingudes. Durant el dia l’alumnat era majoritàriament català.

Vint anys desprès, a l’any 2000, els professionals, voluntaris i usuaris del centre, encara es plantejaven els mateixos reptes que als anys noranta i que segueixen vigents fins a data d’avui; reivindicar el dret a l’educació permanent i possibilitar la inclusió social, especialment, dels col·lectius més vulnerables.

L’Escola de persones adultes Mestre Esteve, és un exemple de projecte social inclusor, actiu al municipi i que es veu greument assetjat per les retallades en l’àmbit educatiu.

Entrevista a Olga Vázquez. Directora de l’Escola de persones adultes, Mestre Esteve.

Olga porta dirigint l’Escola de persones adultes deu anys. Una dècada, on l’Escola ha patit nombrosos canvis, sense perdre el seu caràcter lluitador i inclusor, en defensa de l’educació permanent com a eina contra l’exclusió social.

-Com presentaries el centre?

És un centre públic, amb més de 500 alumnes matriculats, amb una plantilla de 8 professors del Departament d’Ensenyament i, fins a aquest curs, amb el recolzament d’un professor municipal.

A l’escola l’alumnat no només té l’oportunitat d’actualitzar la seva formació i obtenir titulacions, sinó que hi troba un espai per participar de forma igualitària i democràtica, per compartir experiències, per generar coneixement i cultura; una oportunitat, en resum, per estudiar, però també per créixer i proposar-se nous objectius.

En aquests temps difícils, el centre esdevé més que mai un espai en què les persones poden sentir la pertinença a la comunitat amb els valors que comporta: solidaritat, acceptació i reconeixement dels altres, recolzament mutu.

Quin tipus d’alumnat té el centre?

De totes les edats (a partir de 16 anys), de molt variades procedències (31 països diferents), i amb nivells d’estudis des de l’analfabetisme fins a estudis superiors (això passa amb persones estrangeres que volen aprendre l’idioma). Majoritàriament, però, moltes de les persones que s’hi atansen necessiten obtenir el Graduat en Educació Secundària o presentar-se a la prova d’accés a cicles formatius de Grau Superior, per poder tenir accés a estudis professionalitzadors que els faciliti la seva entrada o retorn al mercat laboral.

En aquest sentit, cal fer esment de la importància de l’orientació a l’alumnat que arriba a l’escola. S’ha de saber l’equipatge que porten, quines són les seves expectatives i aspiracions, per tal de poder fer amb ells l’itinerari més adient.

 

-Existeix alguna associació a l’escola?

Sí, funciona l’Associació d’Amics de l’Escola, que complementa l’oferta del centre amb activitats culturals, organització de sortides i festes, contribució a la compra de material escolar i beques de material per a l’alumnat amb problemes econòmics, suport puntual en projectes, organització de l’escola d’estiu. En aquests moments volen tenir l’oportunitat de donar suport a l’oferta formativa del centre amb programes que puguin donar resposta a les persones que l’escola ja no pot atendre (formació permanent, alfabetització digital, activitats no lectives d’aprenentatge de llengües, eines sociolingüístiques per a persones nouvingudes, etc.)

– Quins estudis s’ofereixen ?

  • Preparació per a la prova d’accés a Cicles Formatius de Grau Superior

  • Graduat en Educació Secundària

  • Informàtica (tres nivells), amb continguts ACTIC

  • Anglès (3 nivells)

  • Llengua catalana i castellana

  • Formació instrumental: adquisició d’habilitats en lectura, escriptura, matemàtiques i coneixement del medi social i natural, des del nivell d’alfabetització fins a aquell que permeti accedir als estudis de Graduat en Educació Secundària.

Hem iniciat la preinscripció el dia 20 de juny. tot i havent buscat sempre per optimitzar els recursos de l’escola i així poder atendre el màxim de gent (metodologies d’aprenentatge autònom, desdoblament de grups, flexibilització horària, itineraris personalitzats…) en aquest moment, degut a la gran demanda, l’escola ja no pot donar més de sí, i molts ens temem que quedarà gent desatesa.

-Podries explicar que són els Instrumentals?

Cursos reglats, com els altres, adreçats a persones amb un nivell educatiu per sota del Graduat. El seu perfil correspon a persones que pertanyen a col·lectius especialment vulnerables a l’exclusió social: persones migrades, gent gran, aturats sense titulació i amb nivells d’instrucció baixos, i majors de 45 anys.

-Quina importància tenen?

Per a moltes persones en risc de quedar excloses, significa l’oportunitat d’adquirir aquelles competències que els permetin accedir al món laboral en millors condicions, poder tornar a plantejar-se la continuació del seus estudis i, a més, tenir la possibilitat de desenvolupar-se en un món cada cop més complex, en què es necessiten competències i habilitats noves.

-Quines altres activitats es realitzen des del centre?

Sortides culturals, xerrades, conferències i, fins al curs passat, gràcies a comptar amb el professor municipal, teníem un espai de suport a la lectura a la biblioteca, un grup encarregat de redactar la revista trimestral de l’escola i un grup de teatre que va estrenar cinc obres pròpies.

– Quan pensem en retallades en l’àmbit educatiu, difícilment contemplem l’educació per a persones adultes. Com us han afectat les retallades?

Els centres de formació de persones adultes sempre han tingut plantilles petites, els centres més grans de la nostra comarca poden tenir una dotzena de professors. En aquests moments, la Generalitat no ha retallat el nombre de professors, encara que sí ens ha augmentat al professorat l’horari lectiu, com a la resta del col.lectiu. La pujada d’hores lectives va en detriment de les hores de gestió i coordinació destinades a l’organització del centre. També ha retallat en la dotació econòmica i d’equipaments (material informàtic i de laboratori) del centre.

El que més ha afectat és la pèrdua d’hores del professor municipal, ja que feia una tasca important en diferents àmbits. Per exemple, ens ajudava en l’organització de l’acollida, orientació i, en el seu cas, la derivació de les persones cap a altres serveis; ens ajudava a realitzar un treball en xarxa que afavoria la comunicació amb altres serveis, tant pel que fa al seguiment i derivació de casos, com pel que fa a l’elaboració d’accions conjuntes.

Recolzava també l’aprenentatge de les llengües amb les persones nouvingudes (acolliment lingüístic) i la seva integració en les dinàmiques del centre. També recolzava , mitjançant tallers i activitats complementàries com el teatre, la biblioteca i la revista de l’escola, les eines d’expressió de l’alumnat del centre. En aquest sentit, ens trobem amb alumnes que tenen moltes mancances en l’àmbit de la comunicació, en un moment en què és més necessari disposar d’habilitats comunicatives en l’àmbit personal i professional. A més, sense elles, no poden accedir al domini de les noves tecnologies, cada cop més importants per desenvolupar-se en el món actual.

Per últim, cal dir que les retallades han afectat al personal d’administració i serveis. Concretament ens hem quedat sense cap conserge al centre, cosa que obliga a que sigui el professorat qui assumeixi moltes de les seves tasques (en detriment de l’atenció pedagògica).

-Quin suport heu rebut de les institucions per mitigar els efectes?

Aquests dies estem valorant amb l’Ajuntament com afrontar de manera conjunta els reptes que s’hi presenten donades les circumstàncies esmentades en les preguntes anteriors.

-Com definiries l’escola Mestre Esteve en una paraula i perquè. Moltes Gràcies.

RESILIÈNCIA, perquè ha superat sempre les dificultats, alguna d’elles molt grans, sortint sempre més forta i madura, i amb la capacitat de enfrontar nous reptes.